Nikt z nas nie tankuje samochodu nieodpowiednią benzyną. Dlaczego zatem sami często jemy kiepskie jedzenie i dziwimy się, że organizm odmawia posłuszeństwa? Samochód na kiepskiej benzynie daleko nie pojedzie.

Jedzenie jest naszym paliwem, o czym zatem należy pamiętać? Miażdżyca rozwija się przede wszystkim na skutek zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Zły cholesterol oczywiście pojawia się, gdy spożywamy za dużo nasyconych kwasów tłuszczowych (słodycze, tłuszcz wieprzowy, tłuste mięso i nabiał).

Ważne jest zatem to, aby wybierać chude mięso, na przykład drób oraz chudy nabiał. Działanie przeciwmiażdżycowe zaobserwowano przy spożyciu kwasów tłuszczowych nienasyconych, które znajdziemy w orzechach, żółtkach jaj, olejach roślinnych oraz rybach.

Taka żywność podnosi dobry cholesterol w naszym organizmie. Podnoszą one zawartość dobrego cholesterolu HDL, który wpływa ochronnie na nasz układ krążenia.

Warto zatem zastąpić smalec tłuszczami roślinnymi. Nie zapominaj o witaminach – głównym ich źródłem powinny być świeże warzywa i owoce.

Jeżeli też chcesz zrobić coś dla swojego serca i zdrowia sprawdź naszą ofertę fit jedzenie tarnów i żyj zdrowo

.