Cholesterol to wróg?

rentgen zębów gorzów wlkp.

Dietetycy od zawsze podkreślają, że nadmiar cholesterolu sprzyja rozwojowi wielu groźnych chorób. Do najbardziej powszechnych zalicza się miażdżyca. Podwyższony poziom cholesterolu często obserwuje się u osób walczących z nadwagą i otyłością.

W takich przypadkach zaleca się ograniczenie spożywania produktów, które obfitują w cholesterol. Zaliczają się do nich takie produkty, jak smalec czy boczek. Czy jednak należy całkowicie wyeliminować cholesterol z jadłospisu? Okazuje się, że cholesterol pełni wiele pożytecznych i ważnych funkcji w organizmie.

To właśnie on bierze udział w tworzeniu hormonów płciowych. Z tego powodu zbyt niski poziom cholesterolu może być równie szkodliwy. Chociaż niedobór zdarza się rzadziej niż nadmiar, warto pamiętać o skutkach.

Poziom cholesterolu można zmierzyć na podstawie badania krwi. Jeśli okaże się, że wynik jest podwyższony, należy rozważyć zmianę diety. Przede wszystkim trzeba ograniczyć ilość tłustych dań mięsnych.

Duże ilości cholesterolu znajdują się także w podrobach, takich jak np. wątróbka czy mózg.

www.medyczny-info.pl