Jeżeli intensywnie poddajemy swoje ciało wysiłkowi fizycznemu, jeśli pragniemy, aby nasze mięśnie nie tylko dobrze funkcjonowały, ale także i właściwie się rozrastały, zawsze musimy pamiętać o dostarczaniu własnemu organizmowi niezbędnego budulca, jakim jest białko.
Odpowiednia podaż białka będzie wpływała pozytywnie na utrzymanie jego właściwego poziomu, co z kolei zapobiegnie pobieraniu i zużywaniu, białek znajdujących się w ustroju, w tym także i w mięśniach.
W naszych organizmach białka podlegają ciągłej wymianie.
Niewłaściwa dieta, uboga w produkty białkowe doprowadza do wielu zaburzeń, zaburzeń przejawiających się w różnych procesach życiowych.
Przeciętny człowiek, w trakcie doby powinien dbać o to, aby dostarczyć organizmowi równe części białka, pochodzącego zarówno z roślin, jak i tego odzwierzęcego.
Troszkę inaczej sprawa wygląda w przypadku sportowców.
W ich sytuacji ten stosunek powinien być inny.
Wspomniane proporcje powinny wyglądać następująco, dwa do jednego, to znaczy dwie części białka zwierzęcego i jedna roślinnego.