Jeżeli intensywnie poddajemy swoje ciało wysiłkowi fizycznemu, jeśli pragniemy, aby nasze mięśnie nie tylko dobrze funkcjonowały, ale także i właściwie się rozrastały, zawsze musimy pamiętać o dostarczaniu własnemu organizmowi niezbędnego budulca, jakim jest białko.

Odpowiednia podaż białka będzie wpływała pozytywnie na utrzymanie jego właściwego poziomu, co z kolei zapobiegnie pobieraniu i zużywaniu, białek znajdujących się w ustroju, w tym także i w mięśniach.

W naszych organizmach białka podlegają ciągłej wymianie.

Niewłaściwa dieta, uboga w produkty białkowe doprowadza do wielu zaburzeń, zaburzeń przejawiających się w różnych procesach życiowych.

Przeciętny człowiek, w trakcie doby powinien dbać o to, aby dostarczyć organizmowi równe części białka, pochodzącego zarówno z roślin, jak i tego odzwierzęcego.

Troszkę inaczej sprawa wygląda w przypadku sportowców.

W ich sytuacji ten stosunek powinien być inny.

Wspomniane proporcje powinny wyglądać następująco, dwa do jednego, to znaczy dwie części białka zwierzęcego i jedna roślinnego.